Uncategorized

Uleiul Esential de Cimbru (Thyme – Thymus Vulgaris CT Thymol)

Simti nevoie de curatenie atat fizica cat si emotionala? Uleiul esential de Cimbru este unul din aliatii de care ai nevoie. Tuse, muci, dermatite, viroze, paraziti si altele din spectrul celor mici care merg la gradi si scoala? Thyme va fi unul din super eroii familie tale.

Uleiul esential de Cimbru este distilat din frunzele, tulpina si florile plantei. Datorita Timolului, este important sa fie cultivat intr-o anumita perioada a anului si la o anumita temperatura pentru a oferi proprietatile terapeutice de care este capabil.

Uleiul Esential de Cimbru este antibacterial, antifungic, antimicrobian, antioxidant, antiviral si antiseptic. In vechime, uleiul esential de Cimbru a fost utilizat pentru a ajuta organismul in problemele respiratorii si in cele digestive.

In zilele noastre se foloseste in principal in situatii de astm, tuse productiva, infectie bacteriale, dermatite, eczeme, bronsite, muscaturi de insecte, oboseala cronica, par fragil, uscat sau cadere excesiva a parului, paraziti intestinali, psoriazis, radiatii, rani infectate, sciatica si tuberculoza.

Se poate folosi in 3 feluri:

1. Aromatic

Pune apa in diffuser pana la semn, apoi picura 3-4 picaturi de ulei esential de Cimbru si pune diifuserul in incaperea unde te afli. Daca folosesti acest ulei pentru copii, asigura-te ca nu este la nivelul lor sa il rastoarne.

2. Intern

Pune 1-2 picaturi ulei esential de Cimbru in capsula vegetala si inghite cu un pahar mare de apa.

Il poti folosi ca si condiment in mancare, sa aromatizezi uleiul de masline sau in orice reteta care iti place. Se recomanda insa o cantitate mica, cat iei pe varful unui betisor de lemn si apoi pui betisorul in oala. O picatura la o oala de mancare pentru 5 persoane, este prea mult si risti ca singurul gust pe care il simti sa fie Cimbru.

3. Topic

Aplicat pe piele, la fel ca si difuzat, poate fi folosit de la mic la mare. Insa este nevoie sa ti cont de tabelul de dilutie conform varstei, datorita faptului ca cimbrul face parte din categoria uleiurilor esentiale fierbinti.

Pentru ce mai poti sa folosesti uleiul esential de Cimbru?

  • stomac si digestie
  • nervi
  • circulatie
  • depresie
  • in perioada de recuperare dupa o boala
  • raceli
  • dureri de cap
  • insomnii
  • produse de curatenie facute in casa
  • sampon si balsam pentru diferite nevoi ale parului

Blenduri pentru difuzat, cu ulei esential de Cimbru:

Improspatarea aierului:

3 pic ueli esential de Lamaie, 3 pic ulei esential de Lavanda, 1 picatura ulei esential de Cimbru

Resspiratie mai usoara:

2 picatiuri ulei esential de Menta, 2 picaturi ulei esential Melaleuca, 2 picaturi ulei esential de Lavanda si 1 picatura ulei esential de Cimbru

Inamic pentru raceala:

2 picaturi ulei esential de Lamaie, 3 picaturi ulei esential de Cimbru

Blenduri pentru aplicare topica

Raceala

2 picaturi Lemon, 2 picaturi Thyme, o lingura de ulei fractionat de cocos sau ulei de jojoba si maseaza pe gat, frunte, piept si ceafa. Repeta la fiecare 3-4 ore, pana raceala dispare.

Tuse productiva

2 picaturi Frankincense, 2 picaturi Thyme si 2 picaturi Cedarwood, o lingura ulei fractinat de cocos si maseaza pe gat, piep si spate la fiecare 3 ore, pana tusea dispare.

Intrebare: Tu ce folosesti atunci cand familia ta are o raceala?

Sursa: Cartea Modern Essential editia 10, si experienta de a le folosi