Uncategorized

Ce este Rezilienta si cum poate fi ea construita?

Rezistenta sau Rezilienta este modul in care poti face fata si poti sa revi din dificultatile si greutatile din viata ta. De la a-ti pierde cumpatul cand esti sub presiune, pana la a te recupera in urma abuzurilor severe. Rezilienta iti permite sa faci fata stresului in mod eficient si sa pastrezi o atitudine pozitiva mai mult timp!

Rezilienta o cladesti atunci cand ai un scop si o chemare mai mare decat tine.

Cristina Popescu

Cand treci prin provocari precum pierderea cuiva drag, urgente medicale, boli, pierderea unui loc de munca, mutarea intr-o alta tara, probleme financiare, divort sau pierderea sotului / sotiei, dezastre naturale sau abuzuri grave, ai nevoie de rezilienta pentru a trece prin toate si a ramane in deplinatatea facultatilor mentale.

Desi unii oameni pare ca au ajuns la rezilienta in mod natural, vestea buna pentru tine si pentru mine este ca rezilienta este o abilitate pe care o poti invata la fel ca si oricare alta. Cum faci asta? Citeste in continuare.

1.Reformuleaza-ti ganduile

Gandurile devin casa in care locuiesti, asadar, fi atent la ele si pazeste-ti mintea de ganduri care te incurca in loc sa te ajute. Tu ai capacitatea de a nu lasa gandurile negative sa isi faca cuib in mintea ta, asa ca, atunci cand te surprinzi avand ganduri negative, reformuleaza-le.

Un exemplu de cum poti sa faci asta este ca atunci cand te gandsti sa renunti ca este prea greu, sa reformulezi acest gand cu ceva de genul: “cum pot sa mai fac un pas inspre schimbarea pe care o vreau?”

2. Cere ajutor

Sa ceri ajutor atunci cand ai nevoie in drumul tau spre rezilienta, este un act de curaj. Uita-te dupa oameni care te pot asculta, te pot ghida inapoi cand iti pierzi cararea si care te iubesc si te accepta asa cum esti, fara sa te schimbe sau sa te invinovateasca. Poate fi un membru al familiei, un prieten bun, un terapeut sau un coach. Personal ajut multi oameni dragi in drumul lor spre rezilienta. Afla mai multe despre cum fac asta, aici.

3. Concentreaza-te pe ce poti controla

Cea mai multa energie o consumi atunci cand te concentrezi pe ce nu poti sa schimbi sau sa controlezi. Ca sa eviti asta, concentreaza-te pe ce ai control si mai ales pe ce tine de tine sa schimbi. Restul, lasa-le asa cum sunt si accepta ca nu poti sa faci nimic. Bucura-te la maxim de ce poti face si fa cu toata puterea ta.

4. Invata din fiecare provocare prin care treci

De trecut prin provocari, trece toata lumea, insa oamenii rezilienti invata din ele si dezvolta o atitudine care ii ajuta sa creasca si sa devina mai frumosi ca si oameni. Fiecare durere ii face mai frumosi, si fiecare greutate adauga la valoarea lor ca si oameni. Ei privesc greutatile ca si o unealta in a deveni mai puternici si mai buni.

Atunci cand esti in provocarea de a sta fata in fata cu durerea, tine de tine sa alegi cum o sa treci prin ea. De trecut trece oricum, intrebarea este daca pe tine te face mai bun sau te face mai acru si plin de amaraciune.

5. Gaseste-ti un scop si o menire mai mare decat tine

Atunci cand ai un scop si o menire mai mare decat tine, incercarea devine o modalitate de a ajuta pe altii. Rezilienta te face sa iti doresti sa transformi durerea ta in unelata de vindcare pentru altii.

Asa ai ajuns tu sa citesti acest articol defapt. Pentru ca am ales sa transform depresia si provocarea de a deveni imigrant in ceva ce sa iti aduca tie vindecare si speranta. Esti aici si citesti asta pentru ca cineva a ales sa fie vulnerabil. Si tu poti sa faci la fel.

Intrebarea pentru tine azi, este cum alegi tu sa infrunti viata cu tot ce aduce ea. Alegi sa o infrunti cu capul sus, sau sa fugi si sa te ascunzi, in speranta ca trece?

Ai nevoie de extra unelte in videcarea ta? Gasesti aici informatii.