Blog

Cum Sa Descoperi Ca Ai Libertatea De a Alege Ca Sa Te Vindeci Complet

Sti ca ai posibilitatea sa alegi ca sa traiesti in trecut sau sa inveti cum sa te vindeci in prezent? Este ceva in prezentul tau unde poti sa alegi sa faci lucrurile sau sa reactionezi diferit atunci cand vine vorba de vindecare din trauma sau rani din trecut?

Tu ai posibilitatea sa alegi cum sa reactionezi la ce s-a intamplat in viata ta! Tu ai cheia de la inchisoarea mintii tale! O sa alegi sa iesi din ea, sau te-ai obisnuit cu intunericul?

Cristina Popescu

“Durerea este inevitabila, insa felul in care te raportezi la ea, nu este!”

Dr. Edith Eva Eger, supravietuitoare a lagurului de concentrare de la Auschwitz

De-a lungul anilor, am invatat din propria suferinta si durere ca lucrurile care ni-se intampla, au doua posibilitati: de a ne transforma in oameni acrii si greu de trait cu ei, sau de a ne transforma in oamnei buni, pe care ii vrei aproape, pentru ca bunatatea lor iti umple si viata ta. Am invatat ca ce ma face sa cresc diferit decat as fi putut sa cresc, a fost alegerea de a fi diferita.

A fost dintotdeauna usor sa fiu diferita de turma? NU! S-a meritat? Absolut DA! Pentru mine, sa fiu diferita de gloata, a fost un mecanism de supravietuire si de coping fata in fata cu durerea, respingerea, sentimentul ca nu sunt destul de buna, ca altii sunt infinit mai buni decat mine si ca nu merit sa fiu iubita, ca pot sa imi pierd copilul a doua zi de la nastere. Si astea sunt numai cateva. Dar, ce m-a ajutat sa fac din viata ce pot eu mai bine, a fost ALEGEREA de a fi si reactiona diferit decat ce era normal. Asta nu inseamna ca nu am plans, doar ca nu am lasat plansul sa imi defineasca durerea, ci am ales sa o definesc eu.

Dar, haide sa vorbim despre tine. Cum reactionezi cand stai fata in fata cu durerea, frica, suferinta, cand peirzi pe cineva drag, cand iti pierzi locul de munca sau afacerea ta da faliment, cand te muti intr-o alta tara sau oras, sau treci prin depresie? Simti ca poti sa alegi chiar si atunci cand totul este inafara controlului tau?

In momentul in care intelegi ca alegerea sa alegi cum sa reactionezi in fata durerii este a ta, si ca, cheia inchisorii mintii tale este chiar in buzunatrul tau, este un moment in care viata ta se schimba complet. Am descoperit adevarul acesta recent, si pot sa iti spun ca este dincolo de cum am indraznit sa imi imaginez cum este sa fiu libera. Libera sa aleg cum sa ma raportez la durere, cum sa reactionez si ce sa las si ce nu, sa imi defineasca viata si cine sunt ca om. Este intotdeauna usor? NU! Am tendinta de a ma reintoarce in propria inchisoare? DA! Insa, am posibilitatea de a alege sa ma intorc sau nu, iar asta, ma face sa fiu LIBERA!

Cum sa descoperi alegerea pe care poti sa o faci atunci cand treci prin tragedie sau trauma:

1. Accepta ca nu ai constrol asupra situatiei prin care treci

Depresia vine din asteptarea de a avea control asupra vietii si care nu se implineste. Cand intelegi asta, poti sa te uiti la situatia in care esti si daca nu ai control asupra ei, poti sa alegi sa o accepti sau nu. Dar tine minte, fie ca o accepti fie ca nu, daca nu ai control nu ai, asa ca nu are rost sa lupti impotriva la ceva ce este imposibil de invins, insa poti sa o accepti si sa faci ce poti tu mai bine in situatia data.

Cand treci prin durere, te rog aminteste-ti ca acceptarea este o alegere!

2. Intreaba-te cum poti sa gasesti ceva bun in situatia prin care treci

Deseori cand noi oamenii experimentam durerea, in mod special daca durerea dureaza o lunga perioada de timp, avem tendinta sa ne concentram pe ce este rau, stricat si dureros. Ce am descoperit in propria mea durere este ca totul incepe in minte, si de la ceea ce credem ca fiind adevarat despre sau in situatia prin care trec. Tot asa este si cu tine.

Ia o foaie de hartie si un pix si scrie ce este bun in locul unde esti. Uita-te in mod intentionat dupa lucrurile bune de acolo, chiar daca locul acela inseamna durere, trauma sau pierdere. Cauta ceva bun in el, macar un lucru, apoi scrie-l pe foaie. Nu conteaza unde esti in momentul asta in viata, si acolo poti sa gasesti ceva bun daca te uiti destul de indeaproape.

Fa o lista, exact ca si lista de cumparaturi, cu lucruri care te fac sa zambesti in situatia in care te afli acum. Pune totul pe foaie. Apoi fa o alta lista cu ce te face sa te trezesti dimineata. Apoi o alta cu ce te face sa plangi. O alta lista cu ce te face sa iubesti, sa iti pese de altii, sa te imbraci si sa mergi la serviciu, sa ai grija de familie si sa te intalnesti cu prietenii. Fa o lista cu ce te face sa fi cine esti tu azi, exact asa cum esti, nu cum iti doresti sa fi. Uita-te in mod intentionat dupa lucrurile bune din viata ta, si cel mai probabil vei fi uimit cat de multe sunt.

3. Alege sa te concentrezi pe ceea ce este bun in prezent chiar si in situatia prin care treci

Daca tu crezi ca totul este rau unde esti, si ca nu este nici o farama de bunatate, frumusete sau bucurie care iese din situatia ta, este adevarat pentru tine. Daca tu alegi sa crezi ca indiferent cat de greu este, tot exista ceva bun, frumos si care aduce bucurie in situatia asta. Este adevarat pentru tine, este adevarul tau, care ia forma si se materializeaza, indifeferent de ce fel de adevar este. Tine minte, pespectiva pe care o intretii, aceea va creste, exact ca si planta pe care o uzi si o ingrijesti bine. Ce uzi, aceea creste!

Atunci cand traiesti in trecut, in “cum ar fi fost daca…” , “dar daca…”, “puteam sa…”, sau orice te duce in trecut, tu practic iti furi momentul prezent, singurul pe care il ai de altfel si de care esti sigur. Momentul in care esti chiar acum. Nu ai cum sa te bucuri de viata atunci cand esti in trecut. Singurul fel in care poti sa te bucuri in mod real de viata, este in prezent. Aici si acum!

Frumusetea in toate este ca tu si cu mine avem posibilitatea si libertatea sa alegem. Avem libertatea sa alegem cum sa reactionam la durere, chiar si in mijlocul celei mai teribile situatii. NOI AVEM POSIBILITATEA SA ALEGEM!

Care este alegerea pe care o faci azi? La care durere, dezamagire sau orice altceva prin care treci acum, vei alege sa reactionezi diferit?