
Cum Sa Iti Hranesti Copiii Astfel Incat Sa Te Asiguri Ca Imunitatea Lor Este Buna
Fiecare mama pe care o intalnesc, imi spune macar o data cat de greu este sa isi hraneasca copiii in asa fel incat sa le asigure nutritia corecta, pentru ca nu vor sa manance. Si le aud bine, pentru ca ai mei copii, au o relatie interesanta cu mancarea. Inafara de unu dintre ei, cei doi, vad mancarea ca si o joaca, nu neaparat necesara pentru supravietuire, daramite pentru sanatate. Evident, asta daca nu este zahar. Acolo este o alta poveste. 🙂
Inainte sa am copii, am crezut ca le stiu pe toate, probabil ca si multe mame inainte sa aiba copii, si multi experti care nu sunt inca parinti, si am spus ca eu o sa fac ce trebuie atunci cand am copii. Ei bine, mi-a trecut. Acum, fiecare masa sanatoasa terminata, este o binecuvantare si un motiv de sarbatoare.
Din acest motiv, cu respect si consideratie pentru mamele care duc lupte atunci cand vine vorba sa le dea copiilor lor de mancare, vin cu vesti bune ca SE POATE! Din experienta stiu ca se poate, mai greu, dar se poate!
De ce sa ai grija la alimentatia copilului?
Ca si un om cerebral ce sunt, imi este foarte greu sa iau o decizie sa fac ceva daca nu inteleg de ce-ul din spatele acelui lucru. sunt sigura ca si copilul tau te intreaba interminabilul “de ce?”, nu-i asa? Asadar, sa povetsim despre de ce sa ai grija la alimentatia familiei tale.
- Mancarea curata din punct de vedere al aditivilor, prajelilor si zaharului, asigura celulelor hrana necesara pentru functionarea organismului. Tu nu te-ai gandi sa ii dai masinii tale ulei in loc de benzina nu-i asa? Sau sa pui niste zahar in rezervorul masinii inainte sa alimentezi, ca sa se bucure si ea, ca e masina. Apropo de “Lasa-l sa se bucure de zahar, ca e copil.” Tot asa este si cu rganismul uman, functioneaza doar cu ce a fost creat sa functioneze, si asta nu include mancare rafinata.
- Substantele nutritive asigura energia necesara organismului pentru a indeplini sarcinile zilnice, printre care a ne tine in viata si producticvi. Pentru a fi capabili sa se concentreze la scoala, copiii au nevoie de combustibil pentru creier, care il iau din mancare sanatoasa.
- Manacarea nutritiva mentine nivelul de zahar echilibrat in organism si previne oboseala subita care practic iii scoate din prija pe copii. Si daca asta se intampla la scoala, le scade dramatic productivitatea si puterea de concentrare, ceea ce se reflecta in note si performantele scolare.
- Mancarea sanatoasa se asigura ca organismul copilului creste in masa musculara, oase si tesuturi, si previne cresterea in masa grasa care duce la obezitate.
- Mancarea sanatoasa ajuta copilul sa aiba incredere in sine prin faptul ca sustine corpul, mintea si emotiile sa functioneze la capacitate maxima, ajutandu-l sa faca ceea ce isi propune.
- Mancarea sanatoasa asigura un somn odihnitor, astfel crescand nivelul de performanta fizica si mentala al copilului.
Cum sa ii asiguri copuilului o nutritie echilibrata?
Acum ca ai inteles de ce sa ai grija la alimentatia copilului tau, haide sa vedem cum poti sa faci asta in mod practic si facubil, insclusiv pentru copii mofturosi.
- Acorda atentie si observa ce ii place sa manance din categoria “SANATOS”.
- Ofera-i variante sanatoase de gustare si mese principale. Daca nu ai mancare nesanatoasa in casa, nu are de unde sa aiba. Copiii vor cere, ca de asta sunt copii, insa daca nu ai in casa, ei vor intelege ca sa ceara este inutil din moment ce nu este. Acesta este obiceiul pe care eu ca si mama l-am gasit ca fiind cel mai benefic atunci cand vine vorba de alegerei sanatoase, NU AVEM IN CASA NIMIC CE NU VREAU CA EI SA MANANCE!
- Cand este timpul pentru gustare, taie fructe si legume in bucatele mici si pune-le pe o farfurie de plastic in living sau in locul unde copilul se joaca. In timpul jocului, fiindu-i foame, el va manca ce ii dai.
- Asigura-te ca are in farfurie la masa principala 2 variante din mancarea pe care tu vrei ca el sa o manance si un care ii place lui. Un exemplu recent la noi a fost: cartofi prajiti in ulei proaspat (varianta lor) cu brocolii oparit si ou (varianta noastra). Atunci cand unii dintre ei au spus ca nu le place, le-am spus ca pot sa manance cartofii prajiti, doar in combinatie cu minim una din cele doua variante din farfurie. Pana la finalul cinei, cunva au reusit sa termine aproape tot.
- Alege sa faci tu desertul si asigura-te ca este sanatos. Cateva retete de desert sanatos, va urma saptamana viitoare. Atunci cand faci tu desertul, ai posibilitatea sa alegi cu ce il indulcesti (banane, curmale, zahar de cocos), si il poti imbunatati nutritiv cu seminte, superfood sau alte ingrediente pline de nutritie. In felul acesta te asiguri ca isi iau portia de nutritie pe ziua respectiva, mai ales in cazul copiiilor care mananca foarte putin. Desertul este dulce si il mananca, asa ca profita de el.
Ce sa ii dai copilui sa manance?
Acum ca am aflat si cum, voi trage cateva linii de baza pe care daca le urmezi, promit ca toata treaba asta cu mancatul sanatos la copii, nu va mai fi atat de complicata.
- Fructe proaspete. Fructele sunt o sursa buna de energie si zahar sanatos, si acest lucru ii ajuta pe copii sa aiba energie atat fizica cat si a creierului. Ce rezulta de acolo? Concentrare si focus!
- Legume crude sau oparite. Legumele le poti servi ca si gustare, iar atunci cand le gatesti pentru mesele principale, asigura-te ca nu fierb pana sunt pasta, ci sunt mai mult crude decat fierte. Astfel lasi nutritia in ele, nu o distrugi prin fierbere. Hrana la fel ca si oamenii, este vie aunci cand este in starea ei naturala. Asa ca nu omora mancarea prin fierbere. Incet si cu rabdare, copiii isi aleg ei singuri legumele care le plac si invata ca sunt mai bune crude. Din experienta copiiilor mei pot sa spun asta cu tarie. La noi brocoli se mananca crud sau oparit, ca sa fie “crunchy”. Alegerea copiiilor, nu a noastra. <3
- Oua fierte sau prajite in unt. Ouale asigura nutritie pe care personal nu am gasit inlocuitor in alimentatia vegana inca. Asa ca noi ramanem cu 2 oua pe saptamana.
- Carne de pui sau curcan, maxim vita sau vanat. Carnea are pro si contra argumente. Personal aleg sa fac de 2 ori pe saptamana carne si sa o cumpar BIO sau din magazine care vand carne de la fermieri care nu folosesc hormoni si antibiotice. Cel mai mare rau in carne sunt ceea ce primesc animalele in materie de toxine, asa ca incercam sa evitam cat de mult putem, ca si familie.
- Peste gras si pe cat se poate proaspat sau congelat. Pestele la conserva este foarte usor de folosit si gata preparat de multe ori, insa ceea ce il face mai putin bun este conserva in care este depozitat, asa ca noi il evitam pe cat se poate.
- Paste integrale si orez integral. Stiu ca suna fancy si de fite, insa am invatat ca realitatea este diferita. Un exemplu este ca la Lidle pastele albe cu cele integrale au pretul aproape la fel. Diferenta este uneori de doar cativa centi. La fel si cu orezul alb si cel brun. Partea frumoasa este ca pastele si orezul integrale tin de foame mai mult, te satura mai repede si astfel mananci mai putin. Tehnic este mai ieftin sa le mananci pe cele integrale decat pe cele albe care satura mai greu.
- Cereale integrale, sunt cele pe care cel mai probabil le va refuza la inceput, insa tine minte regula de aur, “daca nu ai in casa nu are alta varianta”, si se va obisnui incet. Poti sa le pui in lapte cald ca sa se inmoaie si apoi sa tai niste fructe dulci ca si banana sau curmale, chiar si fructe uscate care sunt mai dulci. Asta ii va asigura gustul dulce pe care il vrea si fibrele de care are nevoie pentru o digestie sanatoasa.
- Boabele si grauntele pastai. Lintea, nautul, fasolea si mazarea, sunt surse excelente de carbohidrati si proteina. Ele ajuta la cresterea scheletului si a muschilor, asa ca daca esti ca si mine, sigur vrei sa le ai in alimentatie. Cum facem noi sa le manance? Fac mancare cu legume si sos de rosii sau le fierb cu putina sare si le dau ca si gustare.
- Lactate si laptele vegetal. In ultimii ani tot mai mult se promoveaza un stil de viata vegan, si nu ma pronunt in acest subiect pentru ca eu am ales sa fim intre. 4 zile din 7 mancam vegan iar 3 zile mancam si proteina animala. Laptele il alternam intre lapte de soia, migdale, orez si de vaca. Insa un lucru este clar, avem nevoie atat noi adultii cat si copiii nostrii, de nutritia pe care o gasim in laptele de vaca. Simte-te libera sa gasesti varianta cea mai buna pentru familia ta.
Cu ce vreau sa ramai din acest articol, este ca NU TREBUIE SA FACI TOTUL PERFECT! De foarte multe ori, noi mamele avem tendinta sa ne comparam si sa ne uitam la iarba mai verde din ograda vecinului. Acorda-ti har si ingaduinta sa faci si exceptii si greseli. Recent am cumparat niste prafuri de pus peste paste care acum ceva vreme as fi jurat ca nu o sa le cumpar niciodata. Imi amintesc ca eram cu o prietena draga, si mi-a spus ca nu a crezut ca eu o sa cumpara asa ceva vreodata si ca nu ii vina sa creada ca le cumpar. Nici eu. 😉
De ce am facut asta? Pentru ca al meu copil trebuie sa puna urgent pe el un kg, inainte de masuratorile obligatorii periodice, ca sa evit drumuri inutile care nu sunt necesare, pt analize la un copil sanatos. Si ghici ce ii place sa manance? Prostii! Asa ca pentru 3 saptamani a mancat orice dar nu nutritiv. E sanatos pentru acum, si dupa 3 saptamani, am reluat procesul de alimentatie sanatoasa. Din categoria “supravietuire pentru mame”. 🙂
Uneori ca si mame, suntem, in situatii stresante, in care comparatia si standardele nerealiste din jur pun presiune pe noi. Nu esti singura in procesul asta, si e OK sa cedezi cateodata. Tot ce trebuie sa faci este sa iei cate o zi pe rand si sa alegi ce sti tu ca e bine penru tine si puiul tau!
Cu drag,
Cristina

