Uncategorized

Somn, Copii si Intrare In Colectivitate

Somnul este in capul listei de top 5 prioritati atunci cand vine vorba despre crestere sanatoasa, concentrare, randament si capacitate de a se descurca cu avalansa emotionala produsa de evenimentele din timpul zilei. Copilul tau, simte totul mai intens, iar el are nevoie de mai mult somn decat tine.

Ca si mama a 3 copii, primesc des intrebarea “De ce merg copii tai la somn la ora 19.30?” Am cateva raspunsuri pentru asta, si te invit sa citesti cu mitea deschisa, fara prejudecati sau cu mindsetul ca deja sti tot ce se poate sti. Se prea poate sa sti multe lucruri, chiar mai multe decat mine, insa am invatat de-a lungul anilor, ca de capacitatea noastra de a sta deschisi, depinde cresterea noastra ca si parinti. Aceasta este posibila numai daca suntem la fel ca si un copil. Insetati dupa cunoastere, curiosi si ne intrebam mereu cum putem sa stim mai mult si sa fim parinti mai buni.

Somnul are o importanta vitala in cresterea sanatoasa a copiilor din mai multe motive. Iata cateva:

1.Sustine sistemul imunitar

Sistemul imunitar al corpului uman este un mecanism complex si cu rol de aparare. La fel ca orice mecanism complex, are nevoie de diferite elemente sa functioneze optim. Unul dintre aceste elemente este somnul, datorita rolului pe care il are in regenerarea celulara, neuronala si tot ce cuprinde organismul uman.

Nu exista nici un organ sau sistem in organismul uman care sa nu fie intarit de somn. Din acest motiv, nici o fiinta umana nu poate sa functioneze fara somn. Prin somn este restaurat sistemul cardiovascular, metabolismul, scade presiune arteriala si mentine sanatatea inimii.

2. Nivel echilibrat de zahar in sange

Ai observat ca atunci cand copilul este obosit iti cere mancare mai des? Se prea poate sa te bucuri de asta, ca in sfarsit copilul tau mananca. Ei bine, trebuie sa sti ca acest lucru nu este tocmai sanatos pe termen lung.

Atunci cand un copil, adolescent sau adult mananca bazat pe oboseala, nivelul zaharului in sange creste, ceea ce solicita organismul sa secrete insulina pentru a procesa zaharul mancat. Acest proces repetat zilnic, in timp duce la diabet si alte afectiuni asociate cu acesta.

Daca esti adult, ai sanse sa scapi cu un diabet de tip 2, insa un copil, va face diabet de tip 1, ceea ce inseamna diabet insulino-dependent si este pe viata. Asta inseamna ca de cantitatea de somn pe care o are copilul tau in fiecare zi, depinde sanatatea lui din punct de vedere al nivelului de zahar din organism.

3. Sustine autoreglarea emotiilor fara suprasolicitare

Sti acele momente cand copilul tau plange fara motiv, maraie si vrea sa stea agatat de tine fara sa se joace sau sa aiba o nevoie specifica, ci doar sa se maraie? Ei bine, asta se intampla din cauza ca al tau copil nu mai are capacitatea de a-si regla emotiile si se simte suprasolicitat emotional, datorita faptului ca este obosit.

Stiu din experienta, ca daca asta se intampla in acelasi timp cand si tu esti obosita, cel mai probabil o sa il repezi sau chiar o sa tipi la el sa te lase in pace, asta pentru ca si tu la randul tau esti obosita si nu mai ai capacitatea de a iti controla emotiile si a le readuce la normal.

Ce este de facut atunci? Asigura-te ca este satul, curat si PUNE-L LA SOMN! Pomit ca o sa fie exact ce aveti nevoie amandoi. Copilul o sa se odihneasca fizic, mental si emotional, iar tu o sa ai timp sa gasesti o modalitate de a-ti odihni mintea si emotiile astfel incat sa poti sa raspunzi nevoilor emotionale a sotului tau. Aminteste-ti ca inainte de a aparea copilul sau copiii in familia vostra, sotul tau era deja acolo, nu il hrani cu resturi de timp si atentie, ai grija de voi!

4. Sustine o sanatate mentala buna

Memoria, abilitatea de a invata, abilitatea de a lua decizii, capacitatea de a alege, toate sunt major influientate de somn. Sanatatea mentala a ta si a copilului tau depinde de somn! Un somn de calitate face mai mult decat 12 ore de somn agitat si cu treziri repetate, asa ca asigura-te ca dormi bine.

Sunt nenumarate studii care arata importanta somnului in prevenirea bolilor mentale, printre care Parkinson, Alzheimer si alte boli degenerative. Calitatea somnului poate fi imbunatatita prin cateva tactici usoare. Stai cu mine pana la final si vei gasi raspunsul la intrebarea “CUM SA CRESC, CALITATEA SOMNULUI?”

5. Sustine sanatatea emotionala si de atasament

In cate zile incepe scoala, asa ca negresit veti trece prin provocari emotionale atat tu ca mama cat si copilul tau. Provocarile intampinate la inceput de an scolar, mai ales de catre cei mici, pot sa fie covarsitoare atunci cand nu avem uneltele potrivite pentru a sustine emotiile noastre si a celor mici.

Una dintre uneltele pe care le poti folosi incepand de azi, este SOMNUL. Asigura-te ca cel mic doarme minim 12 ore pe zi, si incepe sa pictezi in mintea lui, cat de frumos este la scoala, cum mersul la gradinita sau scoala ii stimuleaza creativitatea, il ajuta sa isi faca prieteni noi, sa devina mai destept si ii pregateste pentru cand va creste mare.

In acest fel vei starni curiozitatea in mintea lui si isi va dori singur sa mearga la scoala. Tine minte, copiii percep lucrurile prin lentilele noastre de parinti, pana cand cresc suficient sa inteleaga de unii singuri, asa ca, picteaza frumos panza scolii in mintea lui.

6. Previne depresia, anxietatea si gandurile de sinucidere

Depresie, anxietate si sinucidere la copii? DA! Din pacate, statisticile nu stau deloc bine la acest capitol in lumea noastra. Media, jocurile, desenele la care copiii sunt uitati cu orele, problemele in familie, abuzurile, rata de divort crescuta, toate acestea pun presiune pe copilul care incca nu a invatat cum sa se descurce cu viata. Oh, si faptul ca inca sunt parinti care isi lasa copii acasa sa mearga la munca in strainatate “pentru copii”, ii afecteaza pe copii mai mult decat iti poti imagina. Si crede-ma pe cuvant cand spun asta, pentru ca sunt unul dintre acesti copii.

Lipsa somnului suficient, fac mintea sa fie prea obosita sa mai faca fata solicitarilor constante care vin inspre copil prin toate mijloacele posibile. Daca iti doresti ca al tau copil sa aiba o minte sanatoasa acum si pe termen lung, pune-l sa doarma. Este unul dintre modurile in care il poti iubi cel mai mult.

In timpul somnului, creierul secreta hormoni ca si melatonina si serotonina, care ajuta la restaurarea mintii, sorteaza informatia si arunca ce nu avem nevoie, astfel incat, atunci cand ne trezim sa fim capabili sa asimilam noi informatii, sa luam noi decizi si sa facem ce putem noi mai bine in ceea ce priveste performanta mentala. Si cel mai important, NE FAC FERICITI! Exact la fel se intampla si cu mintea copilului.

7. Sustine sanatatea pielii

Prin somn, se intampla procesul de regenerare, detoxifiere si alte functii din organismul nostru. Pielea este cel mai mare organ al nostru, care are rol de protectie, asadar are nevoie de timp pentru regenerare si detoxifiere.

In fiecare zi sunt celule care mor si celule noi care fac pielea noastra sa arata asa cum arata. Daca nu are suficient timp sa isi revina, vei avea mai multe celule moarte decat noi, ceea ce inseamna ca in organismul tau si al copilului tau, vor intra mai multe toxine pentru ca pielea nu isi mai poate face treaba la capacitate maxima.

8. Sustine procesul de detoxifiere naturala

In timpul somnului, creierul este mult mai activ in eliminarea toxinelor acumulate pe parcursul zilei. Creierul activeaza ficatul sa elimine toxinele si ceea ce ma fascineaza cel mai mult, este ca elimina toxinele din creier, astfel incact organismul este capabil sa se protejeze de boli ca si Alhzimer.

Se vorbeste mult in ultima vreme de programe de detoxifiere, pe care personal le recomand de minim 2 ori pe an, atat la adulti cat si la copii. Ce trebuie sa sti insa, este ca daca ti un program de detoxifiere si nu dormi suficient, detoxifierea nu va fi la fel de eficienta ca si atunci cand dormi macar 8 ore pe noapte pe parcursul detoxifierii. Asadar, dormi!

Ce poti sa faci pentru a avea un somn de calitate?

1.Mananca curat

Cand spun curat, nu ma referi la igiena care include ca alimentele sa fie curate, ci la igiena care include toxine acumulate prin procesul de gatire. Prajeala, zaharul, sucurile si mancarea procesata, sunt toxine de care cu totii stim. Prin a manca curat, ne referim la a manca FARA aceste toxine.

Ce poti sa mananci si organismul tau si al copilului tau iti vor fi recunoscatoare, sunt legume crude, fructe, gatit la cuptor, fiert sau la aburi si deloc prajit.

2.Lasa sa treaca 2-3 ore intre ultima masa si somn

Daca ai copil mic, sti ca se predica sa dai copilului o cana de lapte inainte de culcare. ca sa il ajute la somn. Gresit! Inafara de a-i da corpului delucru, nu rezolvi nimic.

Asigura-te ca ii dai o masa variata si care contine macar 2 legume crude pe care sa le manance, si stomacul lui va fi suficient de plin sa nu se treasca de foame peste noapte. Si nu ii mai da lapte inainte de somn, nu il ajuta, dimpotriva ii face rau pe termen lung. Si spun asta din experienta. Am vazut diferente semnificative in calitatea somnului copiilor nostrii cu lapte si fara lapte inainte de somn. Se trezesc mult mai veseli si gata pentru zi atunci cand nu au lapte seara.

3. Foloseste uleiuri esentiale pentru somn si relaxare

Cand am cunoscut pentru prima data uleiurile esentiale, le-am folosit exclusiv pentru miros, in depresie fiind si suferind de atacuri de panica repetate pe parcursul zilei. Sincer, nu am crezut o boaba din ce auzeam, ca ar ajuta mai mult decat sa miroase frumos in casa.

Asadar, planul meu era sa le pun in aspirator si sa purific aierul sau sa miroase frumos in timp ce aspir (sti cum miroase aierul care iese din aspirator de obicei). Am invatat repede ca se poate mult mai mult, si mi-sa confirmat atunci cand am facut calificarea de Aromaterapeut.

Primele rezultate avute cu uleiurile esentiale in viata mea, au fost in relaxare, reducerea atacurilor de panica si somn. Mai tarziu am invatat ca prin sistemul limbic mirosurile au capacitatea de a accesa parti din creier care sunt responsabile de relaxare si somn de calitate.

Uleiuri esentiale pentru somn:

Serenity – Un blend de uleiuri esentiale care au menirea de a relaxa mintea si corpul pentru a promova un somn odihnitor. Il gasesti in forma de capsule moi pe care le poti lua intern si le poti da copilului tau dupa varsta de 6 ani. Si il gasesti sub forma de ulei pe care il poti masa si il poti difuza si poti pune o picatura pe perna, pentru a ramane cu tine in timp ce adormi.

Vetiver – Cu miros cald, de radacina, este un extraordinar calmant al sistemului nervos. Difuzeaza-l si maseaza pe zonele de puls.

Cedarwood – un ulei pe care personal il ador. Mirosul de scoarta de copac ma duce direct in padurea linistita si calma, care ma ajuta sa imi linistesc mintea si trupul aproape instant. La fel si copiii nostri. Difuzeaza-l si maseaza-l pe zonele de puls inainte de culcare.

Lavender – Cel mai probabil ai citit despre uleiul de lavanda de cand te sti. Il gasesti in creme de corp, in geluri de dus, in creme de fata si sti deja despre el cat este de relaxant.

Uleiul esential de lavanda promoveaza relaxarea intregului corp, a mintii si a emotiile, incepand cu bebelusii pana la bunici. Difuzeaza-l, maseaza-l si bucura-te de atmosfera relaxanta din casa ta.

Cum incepi?

In calitate de Holistic coach, consultant in nutritie si aromaterapeut, te pot ajuta sa iti faci un plan prin care sa ajungi la rutina sanatoasa de a-ti pune copiii in pat la timp, a pune deoparte timp pentru tine si partenerul de viata si a invata sa ai grija de tine pe parcursul calatoriei de mama, atat din puncte de vedere fizic, cat si emotional, spiritual si crestere personala.

Scrie-mi un mesaj sau email si haide sa incepem calatoria impreuna. Gesesti detaliile pentru a da de mine aici. Abia astept sa te cunosc!